Kontrolowana atmosfera – przechowywanie żywności
Przechowywanie w kontrolowanej atmosferze może wydłużyć okres przechowywania niektórych odmian jabłek i gruszek o kilka miesięcy. Atmosfera kontrolowana spowalnia dojrzewanie i utrzymuje jędrność, ale także hamuje rozwój smaku. Słodycz i cierpkość są w pewnym stopniu zachowane dzięki użyciu atmosfery, ale inne smaki mogą być osłabione w owocach przechowywanych. Dzięki obniżeniu zawartości tlenu w hermetycznym pomieszczeniu, oddychanie owoców jest zmniejszone, a jakość owoców może zostać utrzymana. Stężenie dwutlenku węgla również zwykle wzrasta, co przyczynia się do utrzymania jakości.
Warto zdecydować się na instalację urządzenia?
Poziom dwutlenku węgla musi być utrzymywany poniżej stężenia 3% na początkowych etapach przechowywania, a w przypadku owoców traktowanych SmartFresh® potrzebny jest 1% lub mniej. Gdy poziom dwutlenku węgla jest zbyt wysoki, pojawiają się zaburzenia brązowienia skóry i miąższu, które sprawiają, że owoce nie nadają się do sprzedaży. Dwutlenek węgla można usunąć z atmosfery za pomocą specjalistycznych płuczek lub umieszczając w pomieszczeniu worki z wapnem hydratyzowanym (węglanem wapnia). Worki wyłożone polietylenem należy przekłuć, aby wchłonąć dwutlenek węgla.
Aby odpowiednio utrzymać poziom dwutlenku węgla poniżej toksyczności, pomieszczenie powinno mieć 0,6 funta. wapna hydratyzowanego na każdy buszel owoców (0,6 kg wapna hydratyzowanego na 100 kg owoców). Jabłka Honeycrisp są bardzo wrażliwe na wysoki poziom dwutlenku węgla i są uważane za zagrożone podczas przechowywania w atmosferze. Aby utrzymać optymalną atmosferę, potrzebny jest analizator gazów do rutynowego pomiaru stężenia tlenu i dwutlenku węgla.
Co przechowywać?
Decyzja o zainstalowaniu pomieszczenia jest zwykle oparta na wymaganym czasie przechowywania w chłodni. W przypadku owoców, które będą sprzedawane cztery miesiące lub dłużej po zbiorach, przechowywanie może zapobiec stratom. W przypadku odmian, które szybko miękną po zbiorach, przechowywanie w atmosferze może być korzystne dla krótszych okresów przechowywania od dwóch do czterech miesięcy.
Przechowywanie w atmosferze może zwiększyć wrażliwość na chłodzenie niektórych odmian jabłek. Dlatego może być potrzebna cieplejsza temperatura przechowywania 36-38°F, aby zapobiec zaburzeniom brązowienia. McIntosh jest w niektórych przypadkach wrażliwy na chłodzenie, chociaż wielu operatorów magazynów z powodzeniem przechowuje je w niższych temperaturach, aby zachować lepszą jędrność.